Intervieuw met Pastoor Chris Bergs

PASTOOR BERGS: “HET WAREN HEFTIGE JAREN MAAR IK VOEL ME GEZEGEND.”

Pastoor‘Waar blijft de tijd?’. Je hoort het mensen wel eens zeggen wanneer ze een mijlpaal in hun leven bereiken. Een kind dat naar de brugklas gaat, een jubileum op het werk of een 25-jarig huwelijk.
Ook dit parochieblad beleeft een jubileum: precies vijftien jaar geleden verscheen het eerste nummer van de Math Maandelijks.
Kort daarvoor was ook pastoor Chris Bergs van start gegaan in de Rotterdamse kathedraal. Misschien herinnert u zich het interview dat we toen met hem hielden en waarin hij zich voorstelde?
Nu vijftien jaar later het nieuwe parochieblad van de persen rolt, is het hoog tijd om eens terug te kijken op het afgelopen anderhalf decennium.
En met wie kunnen we dat beter doen dan met pastoor Chris Bergs?

Of de tijd - zoals de uitdrukking zegt - ook voor hem voorbijgevlogen is, is nog maar de vraag. “Het waren heftige jaren, waarin ontzettend veel is gebeurd,” aldus pastoor Bergs.
Vooral de restauratie van de kathedraal ligt, letterlijk, nog vers in zijn geheugen. “Toen ik aan boord kwam, stonden de plannen voor de verbouwing al op de rails,” vertelt de pastoor.
“Maar de financiële vertaling moest nog helemaal van de grond komen. Een hele klus natuurlijk.” Toen de financiering rond was, kon het echte werk beginnen.
“Daarbij hebben ook de parochianen flink de handen uit de mouwen gestoken, bijvoorbeeld door te helpen poetsen en schoonmaken”.
Dat de kerk tijdens de verbouwing gewoon open moest zijn, stond voor pastoor Bergs altijd voorop. “Ik ben er trots op dat er iedere dag doorgekerkt is,” zegt hij daarover.
“Zelfs in de vrieskou, al zaten we dan soms op de zolder of in de kelder om een beetje warm te blijven.”

THE SHOW MUST GO ON
Een andere belangrijke ontwikkeling die Chris Bergs memoreert is de oprichting van de federatie en de toenmalige plannen om de HH Laurentius en Elisabeth kathedraal te fuseren met de Eendrachtskapel, Pax Christi parochie en de Lambertus kerk. “Daar had ik grote vragen bij,” vertelt de pastoor. “De kathedraal heeft nu eenmaal een andere rol dan een ‘gewone’ parochie en daar horen andere verplichtingen bij.
Tegenover het bisdom maar ook naar de stad. The show must go on, iedere dag weer. Alle bijzondere dingen moeten gevierd worden en aan de liturgie worden andere eisen gesteld.
Maar denk bijvoorbeeld ook aan een bijzondere gebeurtenis als de uitvaart van oud-premier Ruud Lubbers. Ook daar is een kathedrale kerk voor.”

IEDERE DAG OPEN
Pastoor Chris Bergs was blij en opgelucht toen de fusie van de baan was maar de weg ernaar toe koste veel energie.
Daarbij was Bergs in die tijd ook nog Deken van Delfland, Rotterdam en Schiedam. “Het vergde veel van mij, maar zeker ook van het bestuur.
Die moesten er ook maar zin in houden.” Door alle “toestanden” was er voor het gevoel van de pastoor soms te weinig aandacht voor wat hij het allerbelangrijkste vindt . “Het draait uiteindelijk om de mensen.
Maar door al het vergaderen en de enerverende tijden was het niet altijd mogelijk om het pastoraal werk voor de volle honderd procent in te vullen.”
Alle inspanningen, samen met het bestuur en andere vrijwilligers, hebben wel ergens toe geleid.
Tegenwoordig is de kerk iedere dag open, niet alleen voor de mis, maar ook voor ontmoeting daarna. “We hebben dagelijks een viering in de dagkapel, waar zo rond de dertig mensen op afkomen en aansluitend is iedereen welkom om koffie te komen drinken. Daarna is de kapel nog tot acht uur s’ avonds open voor aanbidding,” vertelt pastoor Bergs.
Ook zijn er door het jaar heen een aantal gezamenlijke maaltijden, zijn er geloofsgesprekken en is er een actieve diaconale werkgroep.
“Ik ben ontzettend blij dat dat allemaal kan, dankzij een groep enthousiaste parochianen die het willen dragen en ervoor gaan.”

ROZENKRANSGEBED
Dat de parochie levendig en volop in beweging is, stemt de pastoor optimistisch. “We hebben nog altijd veel nieuwe aanwas, vooral vanuit de Kaapverdische, Surinaamse en Antilliaanse gemeenschap.
Deze parochianen brengen veel devotie mee, zoals het gebruik van de wijwaterbakken en het bidden van het rozenkransgebed. Heel mooi vind ik dat en ik zie dat het ook de ‘blanke’ parochianen positief beïnvloedt.”
Op het gebied van ontmoeting valt er nog winst te behalen, vindt Bergs. “Ik denk dan aan concerten met eigentijds repertoire of een avond waarop we een interessante spreker uitnodigen.
Het gebouw is er in ieder geval helemaal klaar voor.”
Al blijft er altijd wat te wensen over, alles overziend is de pastoor zeker tevreden. “Ik ben blij als we de zaak kunnen laten draaien zoals nu.
Iedere dag open, iedere dag viering en ontmoeting en iedere zondag Eucharistie met een goede organist, dirigent en een schitterend koor. Wat een zegen!”

Auteur Marrika Beilen
24-05-2018