Terugblik GLOW met kapelaan Eli Stok


Zaterdagavond 2 maart was kapelaan Eli Stok te gast bij GLOW (God Lights Our Way).
Om 19.00 uur ging kapelaan Eli voor in aanbidding. Momenten van stilte wisselden we af met het lezen van het Dagelijkse Evangelie en het zingen van adoratieliederen onder begeleiding van de gitaar.
De klassiekers “Adoro te Devote” en “Tantum Ergo” zongen we a capella.
Zo ook het “Salve Regina” die we special voor onze Moeder hebben gezongen om de aanbidding af te sluiten, ingezet op het moment dat de deuren van de tabernakel gesloten waren.


Om 20.00 uur startte Eli de lezing over twee grote heiligen uit de Bijbel met dezelfde naam: Jozef uit het Oude Testament en Jozef, de bruidegom van onze Heilige Moeder Maria.
Prachtig om zo de maand van de heilige Jozef (van Maria) in te gaan.
De groep was dit keer wat kleiner, maar dat heeft ons niet belemmerd om flink de diepgang te zoeken in wat er over deze heiligen geschreven staat en waar het vooral om ging: hun dromen.
Een bijzonder onderwerp.


Het was nodig om het Oude Testament weer te behandelen, want de verhalen uit dit oudste gedeelte van de Schrift waren bij velen van ons weggezakt.
Eli begon zijn lezing over Jozef dan ook met het checken van onze kennis. Iedereen deelde zijn/haar kennis.
Eli voegde er nog wat aan toe. Al deze puzzelstukjes samen vormden een prachtige grote puzzel. Nu waren we klaar voor de dromen.


Aangekomen bij de Jozef van Maria, konden we direct met zijn dromen aan de slag.
Een introductie was gelukkig niet nodig! Inspirerend en leerzaam hoe Eli inging op de mogelijke betekenissen van de verschillende elementen, de verschillen tussen de dromen van beide Jozefs,
maar ook de overeenkomsten, zonder dat het een “zweverig” karakter kreeg.
Wel met bruikbare tips voor als we ooit zelf eens een bijzondere droom mogen krijgen: besef dat niet elke droom van God komt.
Er zijn drie opties mogelijk: de droom betekent niets, de droom komt van de Duivel (een demon kan zich ook vermommen als een engel van het licht), of de droom komt van God.
Bid en ga op onderzoek uit: kun je de droom in de context van de Heilige Schrift plaatsen?

Jacobs ladderWeet jij het antwoord op deze vraag?
Tot slot een vraag van Eli die gaat over de droom van de heilige Jacob en de ladder, die hemel en aarde met elkaar verbindt.
De engelen van God lopen de ladder op en af. Jacob (en wij) bevindt zich onderaan de ladder. Waar bevindt God zich?
(Antwoord: onderaan. Want in de Heilige Schrift staat dat God naast Jacob stond)