Open monumentendag 2019 op zaterdag 14 september

Kathedraal 1

 

De rooms-katholieke HH. Laurentius en Elisabeth kathedraal werd in twee fasen gebouwd: tussen 1906 en 1908 het koor, transept en schip en tussen 1920 en 1922 het tweetorenfront.
In de kerk bevindt zich qua omvang/grootte het derde orgel van de stad met ruim 3700 pijpen. Het orgel is in 1923 gebouwd door de ‘Vereenigde Kerkorgelfabrieken J.J. Elbertse” te Aalten.
In de oorlog bij het bombardement van 3 oktober 1941 is het beschadigd geraakt. Het orgel is later hersteld en ook uitgebreid.
In 1997/1998 heeft het orgel een uitgebreide transformatie ondergaan door de firma Adema-Schreurs te Amsterdam.

Van doop tot dood zijn kerken verweven met de grote gebeurtenissen in mensenlevens. Soms een plek van plezier, bijvoorbeeld tijdens een huwelijksvoltrekking. Soms een plek van verdriet zoals bij een uitvaart.

Op zaterdag 14 september opent de kathedraal haar deuren.
Van 10.00 tot 17.00 uur zijn bezoekers van harte welkom om de grootsheid van de architectuur van P.G. Buskens en het interieur, van de imposante glas-in-lood ramen tot de geschilderde kruiswegstaties, te bezichtigen.
Er is ook gelegenheid om het koor te betreden, de toren te beklimmen met als apotheose het uitzicht over de stad, de gewelven in te gaan en een rondgang te maken door het fraaie complex.

In relatie tot het thema Plekken van Plezier is het idee ontstaan om aan kerkbezoekers te vragen naar foto’s van huwelijkssluitingen in deze kerk.
Hoe ouder hoe beter om te kunnen achterhalen welk bruidspaar het eerst in de toen nog Elisabethkerk ging trouwen.
Dit bij voorkeur voorzien van naamgegevens en het adres van het bruidspaar of ouders.

De foto met bruidspaar die qua geschiedenis het verst teruggaat in de tijd wordt gecontroleerd met de naamgegevens in het huwelijksregister van de kerk en zal de winnaar worden van een fraaie Elisabethpenning.

Om uiting te geven aan een plek van plezier, vindt op zaterdag 14 september tussen 15.00 en 17.00 uur een huwelijksinzegening plaats in de kathedraal.
Bezoekers kunnen via de zijpaden van de kerk de plechtigheid volgen.

JNijs Oost 1
Uitzicht vanaf de vier balkons op de toren

Programma tijdens de Open Monumentendag

Breng tijdens Open Monumentendag 2019 een bezoek aan toren en gewelven van de HH. Laurentius en Elisabethkathedraal.
Er is een puzzeltocht voor jong en oud met aandacht voor de aanwezige kunstwerken, diverse presentaties over de bouw, de restauratie van de grote schildering (100 m2) in de apsis,
het bombardement van oktober 1941 en het monumentale orgel - het derde in grootte in Rotterdam.
Ook de moeite waard: Vanaf de vier balkons op de toren heb je een fraai uitzicht over wijk en stad.

Via onderstaande link kunt u lezen welke andere monumenten open zijn op Open monumentendag in Rotterdam

https://omdrotterdam.nl/monumenten