Vieringen met Pinksteren

PINKSTEREN 1

DE VIERING VAN PINSTEREN EN MAANDAG NA PINKSTEREN: 20 EN 21 MEI

Pinksteren is het feest waarop de bange en teruggetrokken leerlingen vol vuur naar buiten traden en lieten zien en horen dat ze geloofden in de opgestane Heer.

Vanaf het allereerste begin wordt de kerk gevormd door gewone mensen die soms bang zijn dan weer vurig, soms klein in aantal, dan weer met velen.
De kerk gaat haar weg door de tijden, ook door onze tijd en wij vormen de kerk nu zoals de leerlingen haar toen vormden.

Zonder geestkracht, zonder geloof en zonder gebed zal het niet lukken, toen niet en ook nu niet, wij zijn niet meer of beter dan zij.

Jezus zei het ook zelf: ‘Wees niet bang’.

Onze paus Franciscus schrijft het ook in zijn brief aan de wereldkerk rond Roepingenzondag (22 april) ‘Wees niet bang, wees niet onzeker, wees niet bang van je fouten en tekorten, maar ga aan de slag’.

Paus Franciscus heeft dit jaar de Tweede Pinksterdag veranderd in de verplichte gedachtenis van Maria de Moeder van de Kerk.

Maria heeft samen met de leerlingen en de andere vrouwen de prille gemeenschap gevormd van de jonge kerk.
Zij had samen met Johannes onder het kruis gestaan en daar de woorden gehoord van Jezus: ‘Vrouw, zie daar uw zoon, zoon zie daar uw moeder’ .

Met de leerlingen en de vrouwen heeft Maria biddend stand gehouden in die moeilijke tijd van de jonge kerk.
Zo wordt de Moeder van de Heer, sinds oude tijden al beleden als Moeder van de Kerk.

Vanaf dit jaar vieren we op de maandag na Pinksteren (21 mei) haar gedachtenis als Moeder van ons allen.

De viering van deze dag is om 10.30 uur. !!! met Mariagezangen en kaarsenhulde, en op Eerste Pinksterdag is de viering om 11.00 uur.

 

Plebaan Chris Bergs
10-05-2018

Afdrukken E-mail