Mijn beleving van de eerste Cathedral MEET-UP


Onze Heilige Moeder en onze stad Rotterdam hebben meer met elkaar gemeen dan ik aanvankelijk dacht. Spreekster Silvie Santos, lid van de derde orde van de Herauten van het Evangelie, belichtte bij de aftrap van de “Cathedral MEET-UP” een aantal karaktereigenschappen van Maria die mij direct aan onze stad deed denken.

Maria verbindt iedereen met elkaar
Rotterdam is, zoals mijn Kroatische oma het noemt, een “tweede Babylon.” Mensen van allerlei nationaliteiten komen hier samen. Initiatieven om alle “babyloners” met elkaar in contact te brengen zijn er alom. Maar de verbindende factor hebben is er mijns inziens al lang: Maria. Zij is zo veelzijdig en getalenteerd. Ik weet zeker dat zij zelfs een Aboriginer, een Eskimo en een indiaan als beste vrienden bij elkaar weet te brengen.

Ook onder ons katholieken en binnen onze kathedraal is Maria de verbindende factor. We voelen ons hier thuis en we voelen ons steeds meer bij elkaar thuis. Deze MEET-up vind ik hiervan een prachtig voorbeeld. En zo kan ik nog een hele lijst met prachtige initiatieven opnoemen. De samenwerking tussen de Nederlandse en Kroatische parochie begint nu ook steeds meer wortel te schieten. Een van die wortels groeide uit tot de prachtige Fatimaviering van 31 mei jl.

Moeder Maria raakt zelfs de harten van mensen die niets van religie willen weten, zelfs die van niet-christenen. In het doolhof van verschillende culturen, gewoontes en normen & waarden is zij de kompas die ons met elkaar verbindt en ons naar Jezus toe leidt.

Vrouw van smartenMaria van de Smarten
Wie heeft er, op onze Heer en God na, meer smart en leed meegemaakt dan Onze Moeder? Een moeder, vertelde Silvie, lijdt en sterft liever zelf dan haar eigen kind te zien lijden en sterven. Het Kruis dat Jezus moest dragen, kon zij niet zelf op haar schouders nemen. Zij kon zich niet laten kruisigen in Zijn plaats. Dit is voor mij een waardevolle aanvulling op hoe Maria geleden heeft, waar ik zelf nooit bij stilstond.
Rotterdam heeft ook heel wat leed meegemaakt met als dieptepunt het bombardement en de vernietigende brand van mei 1940. Van de prachtige, oud historische binnenstad is maar weinig overgebleven. Rotterdam is nu de armste stad van Nederland, gelet op het gemiddelde bestedingsniveau. Dit zijn van die interessante feitjes, vooral als je ze niet weet. Hetgeen bij mij het geval was. Zo vul je elkaar aan.

De vrouw die de kop van het kwaad verplettert
Maria vertrouwt volledig op God. “Dat betekent ook”, zegt Silvie, “dat ze geen angst kent”. Dat is waar, dat houdt vertrouwen hebben ook in. Als je het hoort, klinkt het logisch. Maar dat besefte ik niet. Daarin heb ik nog een grote slag te slaan, maar onze stad daarentegen laat zich niet kennen. Na elke tegenslag stropen haar inwoners de mouwen op en gaan bikkelhard aan de slag. Een eigenschap die ik zeer waardeer aan Rotterdammers. Een Rotterdammer is alles behalve lui.

 

De vreugde van Maria
Silvie maakt ons attent op het Magnificat van Maria, dat zij vol van vreugde en blijdschap bid als zij haar tante Elisabeth bezoekt. Die vreugde en blijdschap wil de Kerk ook uitdragen, omdat iedere heilige Eucharistieviering immers een feest is. Die feestvreugde neem je mee naar huis en draag je over op anderen. Ik denk dat het goed is, dat we dit goed beseffen. En we ons deze vreugde door de boze vijand niet laten wegnemen.


Met elkaar in gesprek
Nadat Silvie ons gepassioneerd een veelzijdige Maria heeft laten zien, gingen we in gesprek over de karaktereigenschappen van Maria die wij typisch Rotterdams vinden.
Ik denk dat ik namens iedereen kan zeggen, dat Maria en Rotterdammers meer gemeen hebben dan wij aanvankelijk dachten. Iedere Rotterdammer- zo is mijn mening -zou juist dol moeten zijn op Maria, een gezegend beeld of Icoon van Haar in huis moeten hebben en Maria als zijn moeder moeten zien. Overal zouden replica’s moeten staan van het Mariabeeld uit het kapelletje van de Steigerkerk: Hier is Maria afgebeeld boven de stad Rotterdam, die zij beschermt.

Nog even terugkomend op de stelling. Ik vind dat we deze moeten omdraaien: Welke eigenschappen van Rotterdam/Rotterdammers zijn typisch Maria? Want vergelijken we Maria met Rotterdam, of Rotterdam met Maria?

Heidi Koertovik
02-09-2017

Rotterdam1

Afdrukken E-mail