Terugblik Goede Vrijdag 2017

Goede Vrijdag 2017

kruisbeeld1De herdenking van het lijden en sterven van de Heer in de Laurentius en Elisabeth kathedraal heeft afgelopen Goede Vrijdag grote indruk op mij gemaakt.

In aanwezigheid van vele kerkgangers begon de herdenking met het in stilte binnenkomen van de celebranten en acolieten.
Met niet veel later het immer boeiende lijdensverhaal van Onze Heer Jezus Christus volgens Johannes; aan het einde gevolgd door het uit vier coupletten bestaande lied ‘O Hoofd, vol bloed en wonden’. Op zo’n moment komt het lijden van Jezus heel dichtbij.

De kruisverering die aansluitend volgde op het van achter uit de kerk naar voren dragen van het kruisbeeld zorgde eveneens voor een moment waarop een ieder de dood van Jezus op z’n eigen manier beleeft. Dit werd nog intenser bij de vertolking door de cantorij van ‘De Laatste Zeven Woorden van Christus aan het Kruis’, van Th. Dubois. De zang en in het bijzonder de solopartij van de tenor hierbij was zo indrukwekkend mooi dat het lijden van Christus mij hierdoor tot in het hart raakte.

Ik was al een paar jaar niet aanwezig in de kathedraal bij de herdenking van Goede Vrijdag. Door deze beleving heb ik mij voorgenomen om in het vervolg trouw naar deze bijzondere herdenking te gaan.

Vincent van Zuylen, een parochiaan op afstand.
18-04-2017

Afdrukken E-mail