Gewapende verzetsstrijder in de Elisabethkerk 5-11-1944


Ecury SJAAls ik de naam Ecury hoor komen heel wat herinneringen naar boven.
Zelf heb ik de moeder van de verzetsheld ontmoet en ook de meesten van zijn broers en zussen.
Vanwege de herdenkingen van 4 en 5 Mei enige woorden over de Arubaanse verzetsheld Boy Ecury.


Op 5 November 1944 ging de Arubaan Boy Ecury naar de kerk aan de Mathernesserlaan (de huidige kathedraal) dichtbij zijn onderduikadres.
Op de terugweg naar huis werd hij herkend. De Duitsers stormden op hem af. Daags daarna al werd hij met enige anderen op de Waalsdorpervlakte gefusilleerd.
Op Aruba geboren uit een goed katholiek groot gezin is hij met een broer en zus in 1937 naar Nederland vertrokken om te studeren.
In de oorlog kon hij het onrecht niet aanzien en kwam in het verzet terecht. Hij was vooral actief in Oisterwijk en Tilburg, saboteerden Duitse vrachtwagens op weg naar Duitsland vol met laarzen en kleding uit Tilburgse fabrieken, hielp piloten naar het Zuiden  ontsnappen, een aanslag op de spoorlijn Tilburg-Boxtel etc. Oisterwijk werd te gevaarlijk voor hem en ging naar  Den Haag.
In September 1944 werd de  Haagse KP, waarvan hij lid was, naar Rotterdam gedetacheerd voor een gevaarlijke opdracht.
Hij is in een studentenhuis terechtgekomen aan de Mathenesserlaan, dicht bij de huidige kathedraal en dicht bij het hoofdkwartier van de Sicherheitsdienst (SD) waar nu het Alberda College staat op de hoek Heemraadsingel en Mathenesserlaan.
Na de kerkdienst ging hij dus langs de Duitse SD naar zijn schuiladres, waar hij  werd herkend. Hij werd overrompeld en kreeg geen tijd zijn wapen te gebruiken.
Boy Ecury kreeg al gauw in de gaten dat de SD heel veel van hem wist en aanvaardde zijn lot.

Boy

Een beroemde zinsnede uit dit proces is “in  het huis van mijn vader is geen plaats voor een verrader”. Boy Ecury had iets fanatieks over zich.
De leiding van het verzet moesten hem vaak beschermen en waren bang hem te veel opdrachten te geven.
Dit zie je ook op kerkelijk gebied. Hij bleef trouw aan wat hij van huis uit had meegekregen en een Zondagse Mis missen kan natuurlijk niet.
Boy Ecury heeft op zich niet veel met Rotterdam te maken, maar zijn bezoek aan de huidige kathedraal op 5 November was wel zijn laatste kerkgang voor hij daags daarna op de Waaldorpervlakte werd gefusilleerd samen met mensen uit het Rotterdamse verzet.
Elk jaar op 4 Mei ziet u daar ook een Arubaanse delegatie met de Arubaanse vlag om hun Boy Ecury te eren.


Met behulp van het Arubahuis in Den Haag heb ik dit verhaal mogen vertellen.  
Jan Vijverberg O.P.
02-04-2017

Afdrukken E-mail