Rijksbijdrage voor Rotterdamse kathedraal

20 mei 2008

Restauratiesubsidie voor Rotterdamse Kathedraal.

Kathedraal smacht naar nog eens 3,5 miljoen euro Hilversum (ANP) 20 mei 2008 - De H.H. Laurentius en Elisabeth Kathedraal in Rotterdam moet nodig worden gerestaureerd. Het rijksmonument aan de Mathenesserlaan ontving daarom van minister Ronald Plasterk (Cultuur) ruim 3,7 miljoen euro. Helaas komt het bisdom nog 3,5 miljoen euro tekort om alle werkzaamheden te kunnen uitvoeren. Aan de slag Aan het bijzondere gebouw moet veel gebeuren. De riolering, de muurschilderingen, de glas-in-loodramen, de gevels, de leien op het dak, het interieur, het schilderwerk en nog veel meer dient te worden aangepakt. “Gelukkig kunnen we met de subsidie al met een aantal zaken aan de slag”, meldde een woordvoerster van het bisdom vandaag. Plebanie Behalve de kathedraal behoeft ook de plebanie (de woning van de pastoor van de kathedraal) en patronaatsgebouw een opknapbeurt. Er is in het hele complex sprake van achterstallig onderhoud. De parochie begint nu een campagne om geld in te zamelen, doet aan fondsenwerving en gaat op zoek naar geldschieters. Grote historische waarde De kathedraal heeft een grote historische en architectonische waarde. Het honderd jaar oude katholieke gebedshuis van architect Piet Buskens, dat ligt ingeklemd tussen woningen, overleefde het bombardement in de Tweede Wereldoorlog.

Minister Plasterk en Plebaan Bergs1 - Restauratiesubsidie1 Op 19 mei 2008 ontving het bestuur van de parochie H.H. Laurentius en Elisabeth van het Bisdom Rotterdam een subsidietoezegging ad 3,7 miljoen euro uit handen van minister Plasterk van Onderwijs en Cultuur in het kader van de ‘Regeling rijkssubsidiering wegwerken restauratieachterstanden 2007'.
De uitreiking vond plaats in de voormalige timmerfabriek De Schelde te Vlissingen.
De subsidie is bestemd voor de restauratie van de Kathedrale kerk aan de Mathenesserlaan te Rotterdam. Na honderd jaar van intensief gebruik zijn, bij een grondige inspectie van enkele jaren geleden, dermate bouwkundige problemen aan het licht gekomen, dat een veelomvattende restauratie onvermijdelijk is geworden.
De restauratie omvat in hoofdlijnen het herstel van het casco zoals de gevels, het dakwerk, het schilderwerk, de riolering, het glas in lood en het terugbrengen van de gewelfschilderingen, alsmede de Kruiswegstaties. De totale kosten bedragen ruim 7,2 miljoen euro. De overige 3,5 miljoen moet via fondsenwerving bijeen worden gebracht om dit, voor de stad Rotterdam en het bisdom, unieke kerkgebouw weer in goede staat terug te brengen.
De restauratie start medio 2008. In december 2010 dient de restauratie voltooid te zijn. 
Minister Plasterk tekent subsidie toezegging2
Bevestiging-subsidie Minister Plasterk tekent3 Bevestiging-subsidie Minister Plasterk tekent4Bevestiging subsidie-Minister Plasterk teken5

Artikel is uit het Katholiek Nieuwsblad 23-4-2008