Dante voor Dummy's

( Geplaatst 02-11-2009 )

La Divina Com media Gregoriana in beelden. Wie niet is " blijven plakken" na het koffiedrinken op zondag 20 september 2009 voor de uitvoering van de Schola Cantorum Karolus Magnus uit Nijmegen heeft een buitengewone uitvoering gemist.
Deze uitvoering t.b.v. de restauratie van onze kerk had een bijzonder karakter. Niet alleen werd er heel mooi Gregoriaans gezongen door de heren van de schola, onderwerp van het concert was bovendien niets minder dan de De goddelijke komedie van Dante!

(La Divina Com media) is een epos van de Florentijnse dichter Dante Alighieri, geschreven in de eerste helft van de 14de eeuw. Het behoort tot de erkende meesterwerken van de wereldliteratuur en tot de grootste culturele prestaties van de middeleeuwen.
Dante beschrijft in de Komedie zijn fictieve reis door het hiernamaals:
Het is een lang gedicht in drie delen over een reis van de Hel (Inferno), door het Vagevuur (Purgatorio) naar het Paradijs (Paradiso). Het verhaal van zijn reis speelt zich af in de paasweek van het jubeljaar 1300.


Dante en Beatrice aanschouwen de hemelpoort dante_en_beatrice_aanschouwen_de_hemelpoort

Behalve een gelovige lading kent het epos een persoonlijke én een politieke lading. Zijn heimelijke geliefde Beatrice speelt een hoofdrol maar er zijn ook vele verwijzingen naar de politieke situatie van het destijds verdeelde Italië.
Kortom, te veelomvattend om hier in het kort over te schrijven. Terug dus naar de 21ste eeuw en schola Karolus Magnus. Er werd niet alleen mooi gezongen, de rector cantus Stan Hollaardt gaf tussen de gezongen delen bovendien een uitleg over het volgende gedeelte. En alsof dat nog niet genoeg was, werden er ook beelden vertoond; oudere illustraties afgewisseld met beelden van hedendaagse kunstenaars.
Kortom een bijzondere ervaring, zomaar op de zondagmiddag.
Meer weten? http://www.karolus-maonus.nl/.

Ellen Kegge